shopify site analytics
Είναι αργό το κινητό; Μήπως έχεις ιό στο Android κινητό σου; Πως κάνω επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων; - Techinsider

Είναι αργό το κινητό; Μήπως έχεις ιό στο Android κινητό σου; Πως κάνω επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων;

Ο Τάσος ρώτησε, ο TECHinsider απαντάει:

Γεια σας, έχω το HTC Incredible S με έκδοση android 2.3.5 και sense 3.0. Όλα καλά μέχρι πριν 2 περίπου εβδομάδες.

Πρόσεξα ότι η συσκευή μου έχει γίνει λίγο αργή όταν μπαίνω σε κάποια εφαρμογή ή όταν ανοίγω τις επαφές μου. Χθες μάλιστα μου έκανε ενώ ήταν σε αναμονή επανεκκίνηση μόνο του.

Δεν έχω κατεβάσει πολλές εφαρμογές ώστε να έχει γεμίσει η μνήμη. Διάβασα κάπου ότι υπάρχει θέμα στα android htc με την κάρτα μνήμης, δηλ. όταν την φορτώνουμε με εφαρμογές γίνεται αργή και έτσι επηρεάζει και το τηλ.

Υπάρχει περίπτωση να έχω ‘’κολλήσει’’ κάποιον ιό και εάν ναι πως μπορώ να το δω; Έχω το AVG free από το market.

Δεν έχω δοκιμάσει την επαναφορά. Εάν του κάνω μία δεν νομίζω να επηρεαστούν τα αρχεία που βρίσκονται στην SD, τι λέτε;

Η επαναφορά γίνεται από : ρυθμίσεις>αποθήκευση>εργοστασιακές ρυθμίσεις ή υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος;

Το θέμα είναι πιο σύνθετο απ’ότι φαίνεται. Για να βρεις τι φταίει και το κινητό σέρνεται σε σχέση με πριν πρέπει πρώτα να εξασφαλίσεις ότι δεν επηρεάζονται από άλλους παράγονες που σχετίζονται με την τύχη.

Αφού λοιπόν εξασφαλίσεις ότι δεν φταίει το ίντερνετ ή μια νέα έκδοση εφαρμογής που άλλαξε τα δεδομένα, τότε πρέπει να εξετάσεις την περίπτωση του ιού.

Πριν από αυτό όμως πρέπει να κοιτάξεις τα παρακάτω:

– Κατέβασες update εφαρμογών και μετά ξεκίνησες να εντοπίζεις το πρόβλημα με την ταχύτητα; Πολλές φορές έχουμε κατεβάσει μια εφαρμογή και όλα πάνε μια χαρά μέχρι να κατεβάσουμε το update της που έχει νέες καινοτομίες όμως χωρίς να έχουν δοκιμαστεί. Ως αποτέλεσμα, κολλήματα. Το έχω πάθει άπειρες φορές και ειδικά σε παλαιότερες συσκευές αποφεύγω να κάνω το update των εφαρμογών που είναι αποθηκευμένες.

metaforasesdΜνήμη έχουμε; Βάζοντας όλο και περισσότερες εφαρμογές βαραίνουμε τη μνήμη (όπως γίνεται και στον υπολογιστή) με αποτέλεσμα μετά να μην έχει χώρο και να ψάχνει δυο ώρες που θα αποθηκεύσει τα δεδομένα.

Με το Android 2.3 μπορείς να περάσεις πολλές εφαρμογές στην SD και να απελευθερώσεις τη μνήμη του τηλεφώνου.

Το κάνεις μέσω Ρυθμίσεις – Εφαρμογές – Διαχείριση Εφαρμογών – Επιλέγεις μία μία τις εφαρμογές και τις περνάς στην κάρτα (Μετακίνηση στην κάρτα SD). Δυστυχώς δεν μετακινούνται όλες οι εφαρμογές αλλά μπορείς να μετακινήσεις μερικές.

Κλείνε τις εφαρμογές μετά τη χρήση. Υπάρχουν διάφορα προγραμματάκια για να κάνεις kill μια εφαρμογή και να μην τρέχει στο background.

Αν δεν θες να χρησιμοποιήσεις μια από αυτές (Task killers), τότε φρόντιζε να κάνεις επανεκκίνηση το τηλέφωνο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα

– Πολλές εφαρμογές ξεζουμίζουν το τηλέφωνο γιατί τρέχουν συνεχώς και του αλλάζουν τα φώτα. Μια από αυτές παίζει να σου κάνει τη ζημιά.

Για να τη βρεις δεν είναι πάντα εύκολο, απλά σκέψου τι εγκατέστησες τελευταία και ξεκίνησαν τα προβλήματα. Πέτα το και δες αν βελτιώθηκε η κατάσταση.

Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που ψάχνουν να βρουν τι απασχολεί τον επεξεργαστή αλλά δεν λένε πάντα την αλήθεια, καλό είναι να το κάνεις χειρωνακτικά.

xrisimpatarias

Επίσης δες ποιες εφαρμογές σου τρώνε μπαταρία, ίσως αυτές σου τρώνε και υπολογιστική δύναμη (για να δεις ποιες τρώνε τη μπαταρία πας Ρυθμίσεις – Σχετικά με το τηλέφωνο – Μπαταρία – Χρήση Μπαταρίας).

– Το AVG Free τι το θέλεις; Τόσο πολύ κινδυνεύεις; Καλύτερα πέτα το, μόνο κακό μπορεί να κάνει. Τα κινητά δεν είναι τόσο εύκολο να χακαριστούν αν ακολουθείς 2-3 κανόνες ασφαλείας και δεν κατεβάζεις όποια εφαρμογή να’ναι.

Αν το κάνεις και δεν θες κανόνες στη ζωή σου, τότε πρέπει να κάνεις τακτικά επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Το κακό με τον ιό είναι ότι δεν μπορείς να τον δεις. Δεν θα σου πει “γεια σου”, είναι σαν τις αρρώστιες, τις εντοπίζεις από τα συμπτώματα (επανεκκίνηση χωρίς λόγο, απουσία ελέγχου σε ορισμένες εφαρμογές, αργές ταχύτητες λειτουργίας, περίεργη συμπεριφορά).

Πως κάνω επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις

Σε κάθε περίπτωση αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σε σώζει, δεν πειράζει, ήρθε η ώρα για επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Καλό είναι να γίνεται μια φορά το τρίμηνο, το ξέρω ότι είναι δύσκολο, κάντε το μια φορά το εξάμηνο τουλάχιστον. Είναι ευκαιρία να ξεφορτώσετε τα άχρηστα από το κινητό και να το κάνετε να ανασάνει.

epanaforaergostasiakon

Τα αρχεία στην SD δεν επιρρεάζονται εκτός κι αν επιλέξεις την επιλογή που λέει “να σβήσω και την κάρτα SD” που υπάρχει σε κάποια κινητά. Φυσικά όλες οι εφαρμογές θα φύγουν και πρέπει να ξανακατέβουν αν και αφήνουν κατάλοιπα στην κάρτα SD.

Σε κάθε περίπτωση δεν το αφήνουμε στην τύχη του, κάνουμε backup τα αρχεία, σημειώνουμε σε χαρτάκι ποιες εφαρμογές έχουμε κατεβάσει και θέλουμε, σώζουμε τα δεδομένα και ανεβάζουμε όλες μας τις φωτογραφίες στο Dropbox από το Wi-Fi για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα τις χάσουμε (η τελευταία έκδοση Dropbbox για Android το κάνει αυτόματα το backup όταν βρίσκει δίκτυο, ανεβάζει τις τελευταίες φωτογραφίες οπότε δεν έχεις θέμα).

Η επαναφορά εργοστασιών ρυθμίσεων γίνεται από διάφορους τομείς ανάλογα με το τηλέφωνο, την εταιρεία και την έκδοση.

Για να το βρεις από που είναι πας Ρυθμίσεις – Λογαριασμοί και Συγχρονισμός και προσπαθείς να διαγράψεις τον βασικό λογαριασμό του τηλεφώνου (το email δηλαδή που καταχώρησες πρώτο και με αυτό κατεβάζεις και από το Android market) – επιλέγεις το λογαριασμό και πατάς Κατάργηση Λογαριασμού. Φυσικά δεν θα σε αφήσει να το καταργήσεις και θα σου πει να κάνεις επαναφορά δείχνοντάς σου το μονοπάτι για την Επαναφορά στις Εργοστασιακές Ρυθμίσεις.

Πχ. στο HTC Desire S είναι Ρυθμίσεις – Αποθήκευση – Εργοστασιακές Ρυθμίσεις, λογικά και στο δικό σου εκεί πρέπει να είναι.

wrench_icon&48Αν θέλεις επιπλέον βοήθεια και δεν μπορείς να τα καταφέρεις με τις οδηγίες που αναφέρουμε, μπορεί να σε βοηθήσει το service του TECHinsider. Το κόστος είναι 35€ και τα έξοδα μεταφοράς σε βαραίνουν μόνο για να μας στείλεις το κινητό στα γραφεία μας στην Αθήνα (σας το επιστρέφουμε έτοιμο δωρεάν). Επικοινώνησε με το TECHinsider Service Συσκευών για να σου δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες!

83 Comments

 1. Kissamos says:

  Kαλησπέρα,

  Πριν ένα μήνα περίπου αγόρασα το galaxy S2.

  Όλα καλα μεχρι που απο την Δευτερα 2 φορες τωρα ενω παω να κανω κληση κολλαει,βγαινω στην κεντρικη οθονη (η κληση πηγαινει στη λειτουργια παρασκηνιου)και δεν μπορω να τερματίσω την ήδη κολλημενη διαδικασια κλησης..οι αλλες λειτουργιες δουλευουν κανονικα..αναγκαζομαι να το κλεισω και να το ξανανοιξω..μετα δεν παρουσιαζει προβλημα..υπαρχει περιπτωση να ειναι προβληματικη η συσκευη??

  Σας ευχαριστώ

  • TECHinsider says:

   Είναι ίδια περίπτωση με την παραπάνω, κάποια εφαρμογή στην κάνει τη ζημιά, πρέπει να βρεις ποια με τις μεθόδους που λέμε παραπάνω στο post ή να κάνεις επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

   Αν το τηλέφωνο καθαρό από τις εργοστασιακές ρυθμίσεις δεν κάνει νερά, τότε σίγουρα δεν φταίει η συσκευή αλλά μια εφαρμογή.

   Λογικά έχετε εγκαταστήσει κάποιες εφαρμογές από τη Δευτέρα που λέτε (και κανα 2 μέρες πριν ή έχετε κάνει ανανέωση μέσω Google Play (Android market) των εφαρμογών που είχατε εγκατεστημένες. Οπότε κάπου εκεί να ψάξετε την αιτία του προβλήματος.

 2. stellastron says:

  Χαίρετε.θα ήθελα να μου δοθεί καποια βοηθεια αν γινεται στα εξης προβληματα που αντιμετωπιζω με ενα samsung galaxy y android 2.3.5.

  1ον:κολλαει αρκετα συχνα και επανεκκινειται μονο του.

  2ον:βαραινει ευκολα και δεν μπορω να παρω ευκολα τηλεφωνο,πχ περιμενω για πολλα δευτερολεπτα μεχρι να συνδεθει με τον αριθμο που καλεσα.

  3ον:η εσωτερικη μνημη γεμιζει διαρκως και πρεπει να σβηνω συνεχεια εφαρμογες.

  Τι με συμβουλευετε; Ευχαριστω

  • TECHinsider says:

   Είναι κλασική περίπτωση υπερφορτωμένου τηλεφώνου, το έχετε φορτώσει με πολλές εφαρμογές. Καλό θα ήταν να κάνετε όσα λέμε στο κείμενο (επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις), αφού έχετε όμως σώσει όσα χρειάζεστε (φωτογραφίες, βίντεο – συγχρονισμός επαφών) και έχετε κρατήσει τα ονόματα των εφαρμογών που χρειάζεστε.

   Επίσης ρίξτε μια ματιά στη μνήμη (Ρυθμίσεις – Αποθήκευση), να δείτε τι σας μένει άδειο και βρείτε ποιες εφαρμογές σας βαραίνουν περισσότερο (όταν είστε στις εφαρμογές πατάτε το μενού και επιλέγετε το “ταξινόμηση ανά μέγεθος”).

   Αν δεν θέλετε να κάνετε επαναφορά, αφαιρέστε τις εφαρμογές που δεν χρειάζεστε και περάστε όσες εφαρμογές μπορείτε στην κάρτα SD.

 3. D20M1996 says:

  ΕΧΩ GALAXY ACE. ΟΤΑΝ ΠΑΩ ΝΑ ΤΟ ΑΝΟΙΞΩ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΣΑΜΣΟΥΝΓΚ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΙΝ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

 4. Timos Karris says:

  Εκανα προσφατα επαναφορα στις εργοστασικες ρυθμισεις στο  κινιτο και εχουν αλλαξει οι εφαρμογες facebook kai twitter. Desire s

 5. Kn44 says:

  υπαρχει καποιος τροπος να κανω επανεκκινηση τa Samsung ή μονο να το κλεινω και να το ανοιγω ξανά χειροκινητα γινεται?? ευχαριστω…

 6. eygenia says:

  exw to zte racer 2 edw kai peripou 4 mines.kai mia evdomada twra, enw milaw sto tilefwno termatizei tin klisi…!ti exei…?mporw na kanw kati…?

  • TECHinsider says:

   μιλάτε στο σημείο που μιλάγατε; το κάνει όπου κι αν καλέσετε; πόσο συχνά; εγκαταστήσατε καμιά εφαρμογή τελευταία; κανένα update; δείτε μήπως υπάρχει αναβάθμιση στο τηλέφωνο. Αν τίποτα δεν παίζει, για να αποκλείσουμε το γεγονός ότι μπορεί να έχει πρόβλημα ο δέκτης, πρέπει να κάνετε επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και να δείτε αν τότε δημιουργεί πρόβλημα.

 7. rina says:

  Kalispera sas, exw sony ericsson xperia kai to kinito kleinei mono toy, merikes fores molis exw eiserxomenh klhsh. Exv allaksei alles 2 syskeyes kai kanei to idio. Yparxei periptwsh na exei kapoion io h karta sim mou? an nai pws mporw na to diorthwsw?

  • TECHinsider says:

   σε όλες τις κλήσεις γίνεται; ιός στην κάρτα δεν υπάρχει, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα όμως με τη SIM και να χρειάζεται αλλαγή, πότε την αλλάξατε τελευταία; Πρέπει να επικοινωνήσετε με την εταιρεία και να τους το πείτε. Σήμα καλό έχετε εκεί που κάνετε τις δοκιμές; Δοκιμάσατε σε άλλο μέρος;

 8. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΕΝΑ GALAXY ACE ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑ 7 ΛΕΠΤΑ ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΩς ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΘΩΣΩ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 9. Αλέξανδρος says:

  εχω το huawei το 1ο που βγηκε…με android 2.4… πολλες φορες μου κολλαει οταν κανω μία κληση ή σε καποιες εφραρμογες οπως ειναι το facebook ή γενικα οταν μπαινω στο ιντερνετ! ποιο απο τα παραπανω που ειπατε να χρησιμοποιησω? για ιους ειμαι σιγουρος δεν εχει!

 10. Αλέξανδρος says:

  εκανα επαναφορα στις εργοστασιακες ρυθμισεις και εβγαλε καποιες εφαρμογες και παει απιστευτα γρηγορα! ευχαριστω πολυ…

Leave a Reply