shopify site analytics
Ποιο iPad να αγοράσω; Το νέο; Το παλιό; Το 3G; To 4G; Με πόση μνήμη; - Techinsider

Ποιο iPad να αγοράσω; Το νέο; Το παλιό; Το 3G; To 4G; Με πόση μνήμη;

Το γιατί να πάρεις iPad το έχουμε αναλύσει στο παρελθόν αρκετά, τόσο παλαιότερα όσο και όταν βγήκε το νέο iPad.

Υπάρχουν πολλές εκδόσεις στα καταστήματα στην Ελλάδα κι αυτό γίνεται γιατί, εκτός από το νέο iPad, υπάρχουν και οι παλαιότερες εκδόσεις που πωλούνται ακόμα.

Από τις πολλές εκδόσεις που κυκλοφορούν, αυτή που αξίζει να πάρετε είναι η έκδοση Apple iPad 4 16GB Wi-Fi + Cellular σε μαύρο ή λευκό.

new-iPad

Η συγκεκριμένη έκδοση είναι για το νέο iPad 4 που βγήκε τελευταίο και όχι το παλαιότερο iPad 3 και έχει εκπληκτική Retina οθόνη και καλύτερα χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη έκδοση έχει Wi-Fi αλλά και πρόσβαση σε 3G/4G/LTE δίκτυα για να μπαίνετε στο ίντερνετ με data κάρτα (θα χρειαστείτε microSIM κάρτα – αν βάλετε του κινητού σας δεν θα δέχεστε τηλεφωνήματα. Ένας γνωστός έχει κάνει twin sim κι έτσι έχει παράλληλα iPad και κινητό).

Τι αλλάζει στο iPad 4 σε σχέση με το iPad 3

Το iPad 4 έχει καλύτερο επεξεργαστή, δηλαδή έχει επεξεργαστή Α6Χ που δίνει διπλή ισχύ αντί για τον Α5 του iPad 3.

Ο επεξεργαστής προσφέρει καλύτερη τεχνολογία επεξεργασίας φωτογραφίας με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να είναι καλύτερες από την αναβαθμισμένη κάμερα των 5MP.

Η μπαταρία του iPad 4 δίνει αυτονομία 10 ωρών όπως και στο προγενέστερο μοντέλο.

Το νέο iPad 4, όπως και το iPhone 5 έχουν τον Lightning connector, μια νέα είσοδο σύνδεσης της συσκευής που είναι πιο μικρή και πιο διακριτική.

Το Wi-Fi του iPad 4 είναι πιο γρήγορο καθώς έχει dual band 802.11n Wi-Fi στην μπάντα των 2.4GHz και 5GHz. Έτσι μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα μέχρι και 150Mbps. Το Wi-Fi υποστηρίζει και τα παλαιότερα στάνταρντ Wi-Fi.

Το iPad 4 έχει το ίδιο βάρος με το iPad 3, δηλαδή ζυγίζει 652 γραμμάρια το μοντέλο με το Wi-Fi και 662 γραμμάρια το μοντέλο με το Wi-Fi – 3G.

Η νέα συσκευή βγαίνει ακριβώς στα ίδια μοντέλα με την παλιά, δηλαδή σε εκδόσεις 16, 32 και 64GB με Wi-Fi ή με Wi-Fi 3G και έχει την ίδια τιμή με το παλιό.

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά όλα τα διλήμματα.

Με 3G/4G ή μόνο με Wi-Fi;

Τα iPad με την συγκεκριμένη λειτουργία (να παίρνουν δηλαδή κάρτα SIM και να έχουν πρόσβαση σε 3G/4G δίκτυα) είναι πιο ακριβά από τα iPad μόνο με Wi-Fi.

Για παράδειγμα η έκδοση με Apple iPad 4 16GB Wi-Fi + Cellular έχει 669 ευρώ (πχ. στα Getinow Multirama Public you.gr) ενώ η αντίστοιχη έκδοση (δηλαδή με μνήμη 16GB) μόνο με Wi-Fi έχει 529 ευρώ.

Οι περισσότεροι θα πείτε ότι είναι πολλά τα 140 ευρώ για να έχεις απλά τη δυνατότητα να βάλεις κάρτα SIM στο iPad. Η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά τα λεφτά όμως αν δεν είχες ποτέ iPad τότε δεν ξέρεις ότι αυτή η συσκευή θα σε βολέψει τόσο που θα την θέλεις παντού μαζί σου.

Η δυνατότητα λοιπόν να το παίρνεις μαζί σου στις διακοπές, ή σε ένα ταξίδι και να έχεις παντού πρόσβαση μέσω 3G δικτύου σε email κλπ είναι κάτι που αξίζει να πληρώσεις.

Βέβαια σήμερα υπάρχουν πολλά Wi-Fi και στα ξενοδοχεία και γενικά οπότε αν θέλεις να γλιτώσεις 130 ευρώ, μπορείς να προτιμήσεις την παρακάτω έκδοση χωρίς αυτή τη λειτουργία. Άλλωστε υπάρχουν πράγματα να κάνεις στο iPad όταν δεν είσαι online (πχ. διαβάζεις εφημερίδα που έχεις ήδη κατεβάσει από πριν, βλέπεις ταινία περασμένη μέρα κλπ).

Πόση μνήμη είναι ιδανική;

ipad-memoryΥπάρχουν 3 εκδόσεις σε όλα τα iPad, 16GB, 32GB, 64GB. Αυτό συμβολίζει την εσωτερική μνήμη της συσκευής.

Το iPad δεν μπορεί να πάρει κάρτα microSD οπότε αγοράζεις μνήμη από την αρχή διαλέγοντας το μοντέλο που θέλεις.

Όσο περισσότερη μνήμη έχεις, τόσο λιγότερο χρειάζεται να σβήσεις.

Αυτό που γεμίζει τη μνήμη είναι κυρίως τα βίντεο (ταινίες), τα HD video που τραβάς ή επεξεργάζεσαι και κάποιες εφαρμογές.

Η έκδοση 32GB είναι ίσως η πιο απερίσκεπτη για κάποιον που δεν θέλει να το σκέφτεται.

Όλες οι εφαρμογές καταναλώνουν αρκετό χώρο, δηλαδή όπως θα δεις μόνο το Facebook και το Twitter θέλουν 150MB.

Αν πας σε πιο σύνθετες επιλογές πχ. iMovie, εκεί εμάς μας πιάνει 2.1GB με 5-6 βίντεο που έχουμε ετοιμάσει.

Μέσω του GoodPlayer που βλέπουμε ταινίες, έχουμε περασμένες 5-6 ταινίες με συνολικό μέγεθος 6GB.

Βέβαια δεν αγοράζεις το iPad για να το κάνεις “σκληρό δίσκος” οπότε κρατάς μόνο ότι χρειάζεσαι και χρησιμοποιείς.

Αυτό σημαίνει ότι με 16GB είσαι απόλυτα καλυμμένος. Βέβαια όλα αυτά είναι σχετικά με τον καθένα και τη χρήση που θέλει να κάνει.

Αν θες να ασχοληθείς με το βίντεο, καλύτερα να προτιμήσεις την έκδοση των 64GB. Το ίδιο κι αν θέλεις να κατεβάσεις (και να κρατήσεις) ότι εφαρμογή κυκλοφορεί. Τότε μπορεί και τα 64GB να μην σε φτάσουν.

Πάντως με 16GB είσαι οκ.

Και πάνω σε αυτό μια ρεαλιστική εμπειρία: Μιλώντας με έναν πωλητή στο Multirama τον ρώτησα ποια έκδοση θα έπαιρνε ο ίδιος, μου είπε “και με τη 16GB θα πέταγα στα σύννεφα”. Όταν του είπα όμως ότι θέλω την έκδοση των 64GB μου είπε ότι έχει εξαντληθεί και ότι πρέπει να πάρω είτε την 16GB, είτε την 32GB.

Νέο iPad ή παλαιότερο;

Στις τιμές των καταστημάτων θα δείτε αρκετά μοντέλα που έχουν χαμηλότερη τιμή, αυτά είναι τα παλαιότερα μοντέλα iPad.

Καλό θα ήταν να αποφύγετε ένα παλαιότερο μοντέλο, όχι γιατί δεν είναι καλό ή ότι έχει τεράστιες διαφορές σε σχέση με το καινούργιο (αν και η οθόνη του νέου iPad δεν παίζεται), όσο γιατί οι διαφορές στην τιμή είναι μικρές.

Το ξέρω ότι μιλάμε για διαφορές 100-150 ευρώ αλλά όταν δίνεις πχ. 430 ευρώ, είναι ήδη πολλά. Οπότε δώσε άλλα 100 και πάρε αυτό που πρέπει σωστά.

Επιπλέον επειδή η τεχνολογία προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, το παλαιότερο iPad (iPad 3) θα ξεπεραστεί πολύ γρήγορα καθώς η Apple θα συνεχίσει να ανακοινώνει νέες εκδόσεις iPad αφήνοντας πιο πίσω τις παλαιότερες συσκευές.

Η άνοδος του HD είναι ένας ακόμα λόγος να πάρεις τη νέα έκδοση. Σιγά σιγά όλες οι εφαρμογές περνάνε στη νέα εποχή του iPad και υποστηρίζουν τη νέα HD οθόνη της συσκευής κι έτσι χαίρεσαι το υλικό των εφαρμογών με μοναδικό τρόπο. Και ο κόσμος του High Definition δεν συγκρίνεται με τίποτα.

Το ίδιο ισχύει και για τον επεξεργαστή και την κάμερα.

Τελικά τι να πάρω;

Θα διαπραγματευόμουν το 3G/4G και τη μνήμη και θα έκανα εκπτώσεις για να πάρω το πιο απλό μοντέλο αλλά δεν θα έπαιρνα ποτέ το παλιό iPad. Τουλάχιστον όχι με τις σημερινές τιμές (ας το δίνανε 200 ευρώ και το συζητάγαμε)

Για μένα το ιδανικό μοντέλο είναι (έχοντας στο μυαλό μου το μέσο χρήστη και τα λεφτά) το Apple iPad 4 16GB Wi-Fi + Cellular (669€) ενώ θεωρώ πολύ καλή επιλογή και το Apple iPad 4 32GB Wi-Fi + Cellular (769€)

Τιμές μοντέλων με βάση τιμή:

iPad 4 WiFi 16GB: 529 ευρώ

iPad 4 WiFi 32GB: 639 ευρώ

iPad 4 3G/4G+WiFi 16GB: 669 ευρώ

iPad 4 WiFi 64GB: 739 ευρώ

iPad 4 3G/4G+WiFi 32GB: 769 ευρώ

iPad 4 3G/4G+WiFi 64GB: 869 ευρώ

Οι τιμές είναι ίδιες σε Getinow.gr, Multirama, Public, You.gr και όλους τους μεγάλους. Οπότε μην το ψάχνετε και πολύ. Επιλέξτε από κάπου που θα είστε σίγουροι.

Ελπίζω να βοηθήσαμε, για ότι άλλο αφήστε ένα σχόλιο!

17 Comments

 1. Anonymous says:

  Μια πολύ σημαντική διαφορα των 2 εκδόσεων (3G – απλή με WiFi), που περνάει πάντα απαρατήρητη, είναι ότι η έκδοση με το 3G έχει GPS ενώ η άλλη ΔΕΝ έχει. Η απλή έκδοση βρίσκει την τποθεσία της συσκευής μόνο από την συσχέτιση των Wi-Fi δικτύων που υπάρχουν γύρω σου, οπότε αφενός δεν είναι ακριβής, και αφετέρου δεν δουλεύει αν πχ βρίσκεσαι στο εξοχικό σου (και δεν υπάρχουν δίκτυα γύρω σου).

  Επομένως, αν θέλεις να χρησιμοποιείς location based services , πρέπει να πάρεις το μοντέλο με την SIM κάρτα.

  • TECHinsider says:

   εξαιρετικό σχόλιο και παρατήρηση! 

   αυτό επιβεβαιώνεται κι από το επίσημο site της Apple και είναι μια διαφορά που παραβλέπουν δυστυχώς οι περισσότεροι :-)Για την ακρίβεια το Wi-Fi μοντέλο εντοπίζει τη θέση μέσω Wi-Fi και Digital compass (ψηφιακή πυξίδα) ενώ το 4G μοντέλο μέσω Wi-Fi, Digital compass, Assisted GPS and GLONASS και Cellular. Κοινώς έχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στον εντοπισμό θέσης.

   Βέβαια για πλοήγηση δεν φαντάζομαι να χρησιμοποιούν πολλοί το iPad όμως βλέπω ότι πολλές εφαρμογές απαιτούν location based services και δεν ξέρω τι προβλήματα θα έχει κανείς με το Wi-Fi μοντέλο σε περιοχή που δεν βρίσκει που είναι η συσκευή. Μήπως δηλαδή σου κάνει τη ζωή δύσκολη…

 2. Giorgos says:

  Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Επειδή ψάχνω και δεν βρίσκω κάποια απάντηση έχω βρει το μοντέλο Apple The New iPad 4G (16GB) Black στα 560 ευρώ σε πολλά μαγαζιά στο σκρούτζ, στα χαρακτηριστικά τους όμως στις επιλογές 3g έχει όχι και στο 4g ναι. Υπάρχουν μοντέλα που δεν υποστηρίζουν το δίκτυο 3g και μπορεί σε αυτό να βασίζεται και η χαμηλή τους τιμή? Η όντως πρόκειται για πολύ καλή ευκαιρία?

  • Anonymous says:

   Δεν υπάρχει διαφορα στα μοντέλα. Ένα είναι. Γι αυτό πλέον μετονομάστηκε σε Cellular για να μην μπερδεύεται ο κόσμος. Όπου υπάρχει δίκτυο 4G θα πιάνεις αντίστοιχες ταχύτητες, αλλιώς θα παίζεις με 3G.
   Και επειδή στην Ευρώπη δεν νομίζω να υπάρχει 4G , θα πιάνεις το κανονικό 3G που έχεις και με τα smartphones.

  • TECHinsider says:

   Πονεμένη ιστορία το 4G, ειδικά στην Ελλάδα που μπορεί να μην το δούμε και ποτέ… Ο @pontikos:disqus με κάλυψε.

 3. eirini says:

  Καλησπέρα, εγώ έχω μπερδευτεί με το Apple The New iPad 3 4G και με το Apple iPad 4th Generation Retina Display Wifi and Cellular 4G, ποιο από τα δύο είναι το τελευταίο;

 4. nima says:

  Θελω να κανω μια ερωτηση. Σκεφτομαι να παρω το Apple iPad 4th Generation Retina Display Wifi το διλλημα ειναι για πιο λογο να παρω το 4g?

 5. anonumous says:

  Εγώ σκέπτομαι να παρω ενα ipad αλλα δεν ξερω τι ειναι το cellular και αν το Ipad 3 ειναι καλύτερο απο το 4. Εσεις τι προτείνετε?

  • TECHinsider says:

   cellular είναι να μπορεί να παίρνει κάρτα SIM. Το καλύτερο είναι πάντα το τελευταίο μοντέλο, δηλαδή το 4. Τώρα όλα εξαρτώνται και από το πορτοφόλι και τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε. Και με το 3 ικανοποιημένοι θα είμαστε.

 6. ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΛΟΥΡΗ says:

  Καλημέρα ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα:
  1. Όταν λένε ipad retina εννοούν το ipad 4 generation?

  2. Επίσης τα μοντέλα που σας σημειώνω από κάτω είναι όλα 4 generation και απλά αλλάζει η χωρητικότητα?
  Apple iPad με Retina display – WiFi&Cellular – 128GB
  Apple iPad – Retina WiFi+Cellular

  3. Γενικά ότι μοντέλο γράφει WiFi&Cellular εννοούν το 4generation?

  4. To Apple New iPad 32GB WiFi + Cellular είναι και αυτό 4generation

  Τα ρωτάω αυτά γιατί έχω μπερδευτεί λιγάκι με τις διαφορετικές περιγραφές που δίνουν

  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  • TECHinsider says:

   Καλημέρα! Όταν λένε Retina εννοούν το iPad 4.

   Όπως γράφουμε στο κείμενο υπάρχουν μοντέλα με Wi-Fi αλλά και με Wi-Fi+Cellular, δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να έχουν κάρτα SIM και να έχεις ίντερνετ παντού μέσω κινητής τηλεφωνίας.

   Ότι γράφει Wi-Fi+Cellular ΔΕΝ είναι απαραίτητα iPad 4 καθώς αυτή η δυνατότητα υπήρχε και στα παλαιότερα iPad.

   Ως Apple New iPad ονομάζεται το παλαιότερο iPad 3.

   Κοινώς για να μην μπερδεύεσαι και επειδή τα έχουν κάνει μαντάρα με τα ονόματα, κοίτα αν είναι iPad 4 ή Fourth Generation, δηλαδή αν είναι το καινούργιο καινούργιο ή αν είναι παλαιότερη έκδοση (πχ. iPad 3). Στην τελική κάνε κι ένα τηλέφωνο στο κατάστημα που θέλεις να αγοράσεις και ρώτα αν είναι το iPad 4 ή το iPad 3.

   • ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΛΟΥΡΗ says:

    Σας ευχαριστώ πολύ!!!
    Η αλήθεια είναι ότι και το άρθρο σας και εσείς με βοηθήσατε πάρα πολύ!!!
    Να’στε καλά!!!

    • ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΛΟΥΡΗ says:

     α και κάτι ακόμα….η κάρτα sim που παίρνει είναι αυτή που παίρνει το iphone ή κάποια άλλη?
     και αν ναι μπορώ να έχω 2 μικρές? γίνεται?

     • TECHinsider says:

      η ίδια, η nano-SIM. ναι μπορείς να έχεις, είναι μια υπηρεσία των εταιρειών που έχεις δύο κάρτες και λειτουργεί πότε η μία και πότε η άλλη.

 7. fotini says:

  καλησπερα!!!! μια ερωτηση θα ηθελα να κανω…. το ipad 4 retina display wifi+cellular εχει τη δυνατοτητα να παιρνει τηλεφωνο οπως ενα iphone;

Leave a Reply