Πως να αποφύγετε τους απατεώνες του διαδικτύου

Τα τελευταία χρόνια δεκάδες απατεώνες έχουν μπει στο διαδίκτυο και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τόσο τους χρήστες σε μια προσπάθεια να τους πουλήσουν άκυρα προϊόντα, από παραφαρμακευτικά προϊόντα μέχρι “πακέτα διακοπών” και “ευκαιρίες επενδύσεων” όσο και τους επαγγελματίες προκειμένου να κλέψουν τη δουλειά τους χωρίς να πληρώσουν την αντίστοιχη αμοιβή.

Παρακάτω αναλύουμε τα χαρακτηριστικά του απατεώνα ώστε να τους αναγνωρίζετε και να τους αποφεύγετε.

1. Ο απατεώνας θα το παίξει καλός στην αρχή: Θα πει σε όλα ναι, δεν θα φέρει αντίδραση, θα δεχθεί να πληρώσει ότι του πείτε (χωρίς να το κάνει) και δεν θα κάνει παζάρια. Άλλωστε δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει, τι παζάρια να κάνει; Θα αποφύγει επιμελώς να υπογράψει οτιδήποτε σχετίζεται με δέσμευση (συμβόλαιο, τιμολόγιο κλπ) ώστε να μπορεί μετά να το παίξει “τρελλίτσα”.

2. Ο απατεώνας έχει γραφείο “κάπου στο πουθενά”, συνήθως το κουδούνι του δεν χτυπάει πουθενά και στο Google Maps η διεύθυνση βγάζει σε σημεία που δεν υπάρχει τίποτα. Κλασικές περιπτώσεις.

3. Ο απατεώνας θα αλλάξει συχνά τηλέφωνο, θα τον βρεις μια στο ένα και μετά στο άλλο και όταν ζορίσουν τα πράγματα, σε κανένα. Η κλήση σας προωθείται.

4. Ο απατεώνας θα σου στείλει προϊόντα μέσω ίντερνετ χωρίς παραστατικά όπου να αναγράφεται επίσημα το όνομα της εταιρείας και η ανάλογη απόδειξη.

5. Ο απατεώνας θα προσπαθήσει να σε προσεγγίσει με προσφορές και μεγάλες εκπτώσεις. Η λέξη ΔΩΡΕΑΝ θα βρίσκεται σε εμφανή σημεία ενώ τα κείμενα στο site του θα είναι γενικόλογα χωρίς να αναφέρονται στο προϊόν και στις λειτουργίες του.

6. Μόλις καταλάβεις την απάτη και ζορίσεις τον απατεώνα, αυτός θα κάνει ότι εκνευρίζεται. Δεν θα διαπραγματευτεί τίποτα, θα κάνει στην αρχή ότι δεν σε ξέρει, μετά θα σε απειλεί δικαστικά (!) και μετά θα προχωρήσει και σε απειλές σε προσωπικό επίπεδο. Θα σε πάρει στο κινητό, στη δουλειά, στο σπίτι, θα πάρει τους φίλους και τους γνωστούς. Επίσης θα σου πει ότι έχει ισχυρό δίκτυο γνωριμιών και σίγουρα ότι είναι θείος του ή ξάδερφός του ο Σφακιανάκης (της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος). Είπαμε, απατεώνας.

7. Ο απατεώνας θα κλέψει τη δουλειά σου χωρίς δεύτερη σκέψη. Θα σου λέει “δεν τη θέλω, σβήστη, δεν μου έκανε δουλειά” και στη συνέχεια θα χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να την κρατήσει και να σε εμποδίσει από το να την πάρεις πίσω.

8. Ο απατεώνας δεν έχει μόνιμους συνεργάτες, αλλάζει συχνά γιατί αποκαλύπτεται η απάτη του. Ο απατεώνας βασίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση γι’αυτόν.

9. Ο απατεώνας για να σε πείσει θα χρησιμοποιήσει επιχειρήματα που δεν μπορείς εύκολα να ελέγξεις. Αν είναι πχ. παραφαρμακευτικό προϊόν θα σου πει ότι το χρησιμοποιούν οι “μεγαλύτεροι γιατροί στον κόσμο”. Άντε βρες τους εσύ τώρα….

10. Ο απατεώνας θα διαφημιστεί μέσω ίντερνετ (Adwords, forum κλπ) εκμεταλλευόμενος τις υπηρεσίες διαφήμισης και δεν θα δεις καμία δημοσίευση για το προϊόν του σε μεγάλα και καταξιωμένα site. Μόνο κάτι blog της συμφοράς τον αναφέρουν ενώ ο ίδιος αφήνει σχόλια για το πόσο καλό είναι το προϊόν του. Ψάξε το προϊόν που θέλεις να αγοράσεις σε συνδυασμό με τη λέξη “απάτη” στο Google για να βρεις αν υπάρχουν αναφορές για απάτη για το συγκεκριμένο προϊόν.

Συμπέρασμα: Προσοχή στους απατεώνες, η ανωνυμία του διαδικτύου τους έχει δώσει θάρρος. Έχουμε χρέος να τους το κόψουμε και να προστατευτούμε. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα απατεώνων στο διαδίκτυο. Πρόσφατα πέσαμε σε μία που εκπληρεί όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις. Ακόμα και οι πιο έμπειροι μπορεί να πέσουν θύμα μιας απάτης. Απλά είναι στο χέρι τους να αντιδράσουν σωστά και να κόψουν το πρόβλημα στη ρίζα του με κάθε μέσο.

Συγκρίνουμε τα καλύτερα κινητά
Σύγκριση smartphones με 300€
Σύγκριση smartphones με 200€
Android tips για το κινητό
Facebook tips που δεν ήξερες
Κινητά με χαμηλή ακτινοβολία
Όλα τα dual sim κινητά
Συγκρίνουμε όλα τα iPad
Windows Phone 8 κόλπα