shopify site analytics
Πως κάνω format στο λάπτοπ μου; - Techinsider

Πως κάνω format στο λάπτοπ μου;

Η Άννα ρώτησε, ο TECHinsider απαντάει:

Πως κάνω format σε λάπτοπ Dell Inspiron??

Το format είναι μια διαδικασία την οποία γενικά φοβόμαστε όμως, όπως και στα κινητά η επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, θα πρέπει να γίνεται συχνά έτσι ώστε το μηχάνημα να καθαρίζει από όλα αυτά τα στοιχεία που το βαραίνουν.

Αυτά βέβαια στα Windows που όσο τα χρησιμοποιούμε, τόσο βαραίνουν οπότε θα ήταν καλό να κάνουμε ένα format μια φορά το εξάμηνο.

Πριν κάνουμε format θα πρέπει να κρατήσουμε σε άλλο δίσκο, εκτός υπολογιστή τα αρχεία μας έτσι ώστε να μην τα χάσουμε.

Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε, να τα έχουμε αποθηκευμένα σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο (ή να έχουμε τα CD εγκατάστασης) έτσι ώστε να τα περάσουμε μόλις βάλουμε ξανά το λειτουργικό σύστημα.

Ουσιαστικά format σημαίνει να φέρουμε στην αρχική του κατάσταση τον υπολογιστή μας, όπως όταν τον αγοράσαμε, βάζοντας από την αρχή το λειτουργικό σύστημα και σβήνοντας όλα τα άλλα προγράμματα που εγκαταστήσαμε κατά καιρούς.

Εδώ δεν θα μπούμε σε σύνθετες λεπτομέρειες, αν δεν γίνει το format με τον πιο απλό τρόπο που περιγράφουμε παρακάτω, καλό είναι να δείτε έναν ειδικό γιατί αν μπείτε σε πιο σύνθετα λημέρια, ίσως μπερδευτείτε.

Γενικά πάντως το format είναι απλό και εύκολο με μια προϋπόθεση, να έχετε το δισκάκι με τα Windows που σας έδωσαν μαζί με τον υπολογιστή.

Ρωτήστε γι’αυτό το δισκάκι την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας που έχετε αγοράσει τον υπολογιστή (πχ. Dell).

Σε κάθε περίπτωση εδώ δεν μας ενδιαφέρει τι μάρκα είναι ο υπολογιστής αλλά τι Windows έχει πάνω.

Πάμε να δούμε πως κάνουμε format στα Windows 7.

1. Βάλτε το DVD των Windows 7 που σας έχει δώσει η εταιρεία στο DVD-ROM σας και κάντε restart το PC όπως θα κάνατε κανονικά.

2. Κατά τη διάρκεια του restart, κάποια στιγμή στην οθόνη θα γράψει το “Press any key to boot from CD“. Θα το γράψει με λευκά γράμματα σε μαύρο φόντο. Τότε εσείς πρέπει να πατήσετε οποιοδήποτε κουμπί.

Αυτό ήταν. Τώρα ο υπολογιστής ξεκινάει να γυρνάει το CD κι αρχίζει η διαδικασία των Windows.

Μετά αρκεί να διαβάζετε τα μενού και να επιλέγετε τη σωστή επιλογή (δεν είναι δύσκολο).

Κάποια στιγμή θα σας εμφανίσει τους δίσκους που έχετε αποθηκευμένους στον υπολογιστή για να διαλέξετε σε ποιον θα εγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα.

Για να κάνετε καθαρό format, δηλαδή να τα σβήσετε όλα και να ξαναρχίσετε από την αρχή, κάντε κλικ πάνω στο δίσκο της επιλογής σας και μετά στο κάτω μέρος υπάρχει μια επιλογή που λέγεται Drive Options (advanced).

Εκεί κρύβεται το κουμπί format. Μετά ξεκινάει η διαδικασία όπως φαίνεται από το 0’35” στο παρακάτω βίντεο που είχαμε φτιάξει παλαιότερα:

Ελπίζω να βοηθήσαμε, ότι άλλο εδώ είμαστε!

49 Comments

 1. Sofia says:

  Καλησπέρα! Έκανα πρόσφατα φορμάτ στο λάπτοπ κι έκτοτε δεν σκρολάρει το touchpad. Έχω ένα Toshiba Satellite L500D-163. Ευχαριστώ πολύ!

  • TECHinsider says:

   Καλησπέρα! Δεν έχεις δηλαδή πρόσβαση στο touchpad; Είναι νεκρό.

   Ενδέχεται να σου λείπουν οι drivers για να δει ο υπολογιστής σου το touchpad.

   Συνήθως τα Windows 7 τα βρίσκουν αυτά αλλά καμιά φορά θέλουν λίγη βοήθεια.

   Πήγαινε Start (έναρξη) και επέλεξε το Devices and Printers. Εκεί θα δεις τη συσκευή που δεν λειτουργεί. Κάνε δεξί κλικ και πάτα Troobleshoot και άφησε την διαδικασία να σε οδηγήσει.

   Δοκίμασε να κατεβάσεις κι αυτούς τους drivers που έχουμε βρει (είναι zip file, το ανοίγεις και τρέχεις) να δεις αν σου λειτουργούν. Συνήθως τους βρίσκει αυτόματα ο υπολογιστής με την παραπάνω διαδικασία αλλά μπορεί να χρειαστεί χειροκίνητη βοήθεια.

   Μια άλλη περίπτωση είναι να το έχεις απενεργοποιήσει κατά λάθος.

   Αν πατήσεις το FN + F9 μαζί δεν κατεβαίνει το μενού για να ενεργοποιήσεις το pad;

   Αν δεν δουλεύει το FN + F9 μπορείς να πας στο Start – All programs και να επιλέξεις το Toshiba Utilities. Μέσα εκεί υπάρχει το Restart Flash Cards που φέρνει στην αρχική κατάσταση τις συντομεύσεις FN.

   Δες επίσης στις ρυθμίσεις στην παρακάτω διαδρομή: Έναρξη – Control Panel – πάτα πάνω στο View by: Large icons (πάνω δεξιά) – επέλεξε το Mouse Device και σιγουρέψου ότι ΔΕΝ είναι επιλεγμένο το Disable internal device when external device is attached”.

   • Sofia says:

    Γεια σας και πάλι! Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας. Δυστυχώς, άκρη δεν έβγαλα. Τους drivers αυτούς τους έχω ήδη δοκιμάσει χωρίς αποτέλεσμα. FN+F9 δε δούλεψε ποτέ, ούτε εντοπίζεται πρόβλημα. Λειτουργεί το touchpad και οι δείκτες, αλλά δε μπορώ πλέον να κάνω (πώς το λένε!)αυτό που κάνουμε με τη ροδελίτσα ανάμεσα στους δείκτες στο συμβατικό ποντίκι. Δεν κάνει δηλαδή αυτή τη συγκεκριμένη λειτουργία (ούτε ζουμ αλλά αυτό δε με ενδιαφέρει). Σας ευχαριστώ πολύ!

    • TECHinsider says:

     Το πρόβλημα του scroll (να κάνεις scroll με τα δύο δάχτυλα) οφείλεται στους drivers. Το laptop έχει αναγνωρίσει μεν το touchpad αλλά δεν έχει τους σωστούς drivers που είχε πριν για να ενεργοποιήσει τις επί μέρους κινήσεις.

     Αυτό που προτείνουμε είναι να πάτε στο site της Toshiba και να ψάξετε τους Drivers και να τους εγκαταστήσετε πάλι. Βάλτε την κατάλληλη πληροφορία στα κουτάκια και επιλέξτε driver type touchpad και θα σας βγάλει τα αρχεία.

     Επίσης υπάρχουν στο site της synaptics οι αντίστοιχοι drivers.

     Αν το κάνετε και πάλι δεν γίνεται τίποτα, ίσως θέλει ρύθμιση το touchpad. Υπάρχει εικονίδιο κάτω δεξιά στο πάνω βελάκι δίπλα στο ρολόι, βρείτε το πρόγραμμα του touchpad , ανοίξτε το και κάντε τις αντίστοιχες ρυθμίσεις.

     Το ίδιο μενού μπορείτε να βρείτε και μέσα από το Έναρξη – Control Panel – Mouse. Μέσα υπάρχει το Properties for Synaptics Touchpad ή άλλο Touchpad που έχει το μοντέλο σας κι εκεί μπορείτε να ρυθμίσετε το virtual scrolling και τις άλλες ρυθμίσεις.

 2. mixalis says:

  ψαχνω να βρω drivers msi motheboard n1996 και δεν βρισκω μπορειται να με βοηθησετε?????? εκανα format και δεν τα ειχα

 3. christos says:

  καλημερα σας
  εχω ενα DELL INSPIRON 15R και θελω να το γυρισω στην αρχικη του κατασταση απο την αγορα (με λιγα λογια φορματ)…Ωστοσο δεν εχο δισκακι αποκαταστασης μπορω να κανω κατι αλλο?????????

 4. veligekas63 says:

  -Εκανα format σ΄ ένα laptop dell & έβαλα τα win 7 64 bit.Θέλω να το επαναφέρω σε εργοστασιακή κατάσταση.Δυστηχώς η εντολή αυτή μέσω f8 ή f12 ή f5… δεν υπάρχει.
  -Υπάρχει αλλος τρόπος για να το επαναφέρω στην εργοστασιακή του μορφή;

  • TECHinsider says:

   Μια εντολή που λειτουργεί είναι να κρατάμε πατημένο το Ctrl πατώντας παράλληλα το F11. Τότε θα βγει η Dell Start up screen. Θα σας ρωτήσει λοιπόν αν θέλετε να κάνει Reboot ή Restore. Επιλέγοντας Restore επιστρέφετε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αυτό δεν λειτουργεί σε εσάς;

 5. jim says:

  γεια σας θα ηθελα να κανω μια ερωτηση…

  οταν πηρα το λαπτοπ μου δεν ειχε κανενα CD-DVD με τους drivers και δεν ξερω οταν κανω φορματ πως θα τους εγκαταστησω? η θα ειναι απο μονοι τους μεσα? βοηθεια παρακαλω!

 6. Justina says:

  Πως μπορω να κανω format το λαπτοπ μου (Toshiba) (Windows 7 Home Premium) χωρις το CD?

  • TECHinsider says:

   δυστυχώς format των windows χωρίς CD/DVD των windows ή έστω τα αρχεία εγκατάστασης περασμένα σε φλασάκι δεν γίνεται.

 7. Kalhmerasas paidia prosfata agorase o anipsios mou ena laptop Lenovo Z570 i5
  kai prin kana diimero toukana format kai touvala ta win7 ultimate_gr x64
  kai antimetopisa to ekseis provlima..meta to format kai kata thn diarkia tou format eno termatize to litourgiko sistima den ekline to mixanima kai sinexeize na doulevei to trofodotiko kai anagazomouna na to klinw apo to koumpi, eno prin to format ekline kanonikotata..

  • TECHinsider says:

   η οθόνη τι έγραφε; μήπως έλεγε να μην κλείσετε το PC γιατί κάνει αναβαθμίσεις ακόμα;

   • oxi aplos otan pataw termatismo leitourgias klinei kanonika kai mavrizei h othonh, alla to mixanima sinexizei kai paramenei anixto..entometaksi eixa ksanakanei format kai se alla pc alla touto proti fora mou tovgale..:/
    k’ an mporeis mila mou ston plithintiko,.;)

    • TECHinsider says:

     μαυρίζει η οθόνη και κάνει ακόμα διεργασίες ακόμα κι αν το αφήσετε 1 ώρα; Ρωτάω μήπως θέλει να κάνει κάποιες διαδικασίες το PC και το κλείνετε. Κάνατε όλα τα update των Windows; Καμιά φορά χρειάζονται 1 και 2 μέρες για να γίνουν και αρκετά restart. Αυτά πολλές φορές παρεμβαίνουν στη διαδικασία τερματισμού και κρατάνε το PC ανοιχτό. 

     ΥΓ. Στον πληθυντικό; Στο πληθυντικό μιλάμε ούτως ή άλλως :-)

 8. Anna says:

  Έχω ένα λάπτοπ Toshiba Satellite C660D 2MN.Όταν το αγόρασα δε μου έδωσαν κανένα dvd. Πως μπορώ να κάνω format χωρίς να έχω το dvd των windows 7?

  • TECHinsider says:

   δεν έδωσαν; γιατί; από που το πήρες; χωρίς CD ή USB με τα αρχεία εγκατάστασης δεν γίνεται format. Δεν υπήρχε κανένα άλλο CD μαζί; Πχ. επιδιόρθωσης κλπ;

 9. s34 says:

  kalhspera! exw laptop acer m mnhmh 3gb ddr3. to ekana 4 gb agorazontas mia allh. apo ekeinh thn stigmh m bgazei syxna mia mple othoni k leei oti o ipologisths kleinei g n mhn dimiourgithoun zhmies. epishs n afairesw h kapoio neo software h hardware. to max tou ipologisth einai 4 gb. epishs dn gnwrizw pws na kanw format xwris cd. tha exw meta ta win 7 ston ipologisth;; euxaristw poli

  • TECHinsider says:

   τη μνήμη την έβαλες σε κατάστημα; Σίγουρα δεν υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας;

   Format χωρίς CD δεν γίνεται, πρέπει να έχεις ή CD ή USB εγκατάστασης των Winodws.

   Πάντως το θέμα της μνήμης είναι θέμα hardware και το θέμα του format software. Έχεις να κάνεις με 2 διαφορετικά προβλήματα και πρέπει να βρεις τι φταίει.

 10. μιχαλης says:

  Εχω Notebook το οποιο δεν περνει CD…Τι μπορω να κανω για να το επαναφερω στην εργοστασιακη του μορφη?

Leave a Reply