shopify site analytics
Ποια εταιρεία έχει το καλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα; Cosmote, Vodafone ή Wind; - Techinsider

Ποια εταιρεία έχει το καλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα; Cosmote, Vodafone ή Wind;

Το “ποια εταιρεία έχει το καλύτερο δίκτυο” στην Ελλάδα είναι ένα πολύπλοκο ανέκδοτο. Το αναλύουμε.

Έχουμε δει δεκάδες διαφημίσεις για “μεγαλύτερη και καλύτερη κάλυψη” κι άλλα μεγαλεπίβολα κι όμως ακόμα πολλές φορές αναζητούμε το σήμα ακόμα και εντός Αττικής.

Όσοι έχετε περιπέτειες με 3G στικάκια καταλαβαίνετε ακριβώς τι εννοώ. Οι εταιρείες δεν ιεραρχούνται με το “ποια είναι η καλύτερη” αλλά με το “ποια είναι λιγότερο χειρότερη”.

Βέβαια μην κατηγορούμε τις εταιρείες γι΄αυτό. Όσοι ξέρουν τις περιπέτειες με τις κεραίες και τα άλλα τραγελαφικά που έχουν συμβεί σε αυτή τη βιομηχανία καταλαβαίνουν τι λέω.

Πως θα μπορούσαμε να ξέρουμε ποια είναι η καλύτερη εταιρεία:

Το θέμα είναι απλό. Ένας χάρτης, ποιοτικά δεδομένα από μετρήσεις χρηστών, όλες οι εταιρείες, ανοιχτή πληροφόρηση.

xartis-kalipsi

Μιλάω για έναν χάρτη όπου η κάθε εταιρεία θα εμφανίζει με λεπτομέρεια την ποιοτική κάλυψη των περιοχών.

Να ξέρεις ότι σε αυτή τη γειτονιά υπάρχει Χ σήμα από τη Wind, Χ από την Cosmote, Χ από τη Vodafone. Και πάλι βέβαια η διαφορά ενός ορόφου μπορεί να κάνει μεγάλες διαφορές στο σήμα (είναι θέμα φυσικής) αλλά το γεγονός ότι το 3G είναι άφαντο πχ. από την Χ εταιρεία στην Ερέτρια, θα φαινόταν σε αυτόν τον χάρτη.

Οι εταιρείες όμως αποφεύγουν να δημοσιεύσουν τα στοιχεία με την πρόφαση του ανταγωνισμού. Λες και στις ΗΠΑ όπου υπάρχουν τέτοιοι χάρτες ή τέτοιοι δεν υπάρχει ανταγωνισμός.

sima-ellada

Ο μόνος τρόπος να συγκρίνεις λοιπόν τα δίκτυα των εταιρειών στην Ελλάδα όπου δεν υπάρχει ενημέρωση, είναι:

1. να δεις τις επενδύσεις που κάνουν οι εταιρείες,

2. να δεις ανεπίσημες επιλεκτικές μετρήσεις και φυσικά

3. να ρωτήσεις το γείτονα τι εταιρεία έχει και πως πιάνει.

Μέσα στα άδυτα της Wind

Πρόσφατα μπήκαμε στο κέντρο ελέγχου της Wind με αφορμή τις επενδύσεις για το νέο 3G δίκτυο.

Όταν λέμε νέο δίκτυο, εννοούμε ότι η Wind αλλάζει τις κεραίες με νέο εξοπλισμό (σε συνεργασία με τη Huawei) για να αυξήσει τη χωρητικότητα (τις δυνατότητες) του δικτύου.

Όπως λέει και η ίδια η Wind “είμαστε ο τρίτος πάροχος, έχουμε το πιο “άδειο δίκτυο” και είναι ευκαιρία να το αξιοποιήσουμε”.

“Είμαστε στην τρίτη θέση, δεν θα παίρνει να κάνουμε εντυπωσιασμούς χωρίς ουσία γιατί θα χάσουμε κι άλλο”.

Σωστό το επιχείρημα. Και ενισχύεται από νούμερα που δίνει η ίδια η εταιρεία.

Οι θεωρητικές ταχύτητες που προσφέρει πλέον το 3G δίκτυο της WIND αγγίζουν τα 42Mbps ενώ οι πραγματικές ταχύτητες κατά τη χρήση του δικτύου ξεπερνούν τα 21Mbps και είναι 800% υψηλότερες σε σύγκριση με τις επιδόσεις που είχε το δίκτυο πριν τον εκσυγχρονισμό.

Εδώ να μείνουμε λίγο στις μετρήσεις που έκανε ανεξάρτητη εταιρεία σε διάφορα σημεία στην Αθήνα.

Φυσικά τέτοιες έρευνες δεν μπορούν να έχουν 100% αξιοπιστία (είναι όπως οι δημοσκοπήσεις) αλλά δείχνουν κάτι.

Είναι όντως εντυπωσιακό να κατεβάζεις με τέτοια ταχύτητα. Φυσικά δεν έχει εγκατασταθεί σε όλη την Αθήνα ακόμα, μέχρι το 2015 έχουμε καιρό αλλά τουλάχιστον ξέρουμε ότι επενδύουν.

Στο βίντεο παρακάτω βλέπουμε ότι πιάνουμε ταχύτητες μέχρι 42Mbps.

Φυσικά είναι “εργαστηριακές” οι συνθήκες και φυσικά η ταχύτητα επιρρεάζεται από ένα σωρό παράγοντες (από ένα αυτοκίνητο που πέρασε και έκοψε την επαφή με την κεραία, μέχρι ο μόγλης που κατεβάζει ταινία στο κινητό του απέναντι).

Σε ένα άλλο βίντεο βλέπουμε πως κατεβαίνουν μεγάλα αρχεία από το νέο 3G δίκτυο.

Στο τελευταίο βλέπουμε HD video στο YouTube. Αυτό νομίζω είναι και το πιο εντυπωσιακό, το πως φορτώνει η μπάρα.

Για να ξεκαθαρίσουμε: Το ότι η Wind έκανε αυτή την έρευνα και την παρουσίασε, δεν σημαίνει φυσικά ότι έχει το καλύτερο δίκτυο. Το “καλύτερο δίκτυο” δεν ξέρουμε ποιος το έχει και μπορούμε μόνο να κάνουμε υποθέσεις. Ή μάλλον να κρίνουμε από την προσωπική μας εμπειρία. Γιατί ακόμα κι αν η Χ εταιρεία έχει το καλύτερο δίκτυο, αν εμείς δεν πιάνουμε στο σπίτι και στο γραφείο, τότε για εμάς δεν είναι η καλύτερη. Το καλύτερο δίκτυο μπορεί να μετρηθεί μόνο με τη βοήθεια των χρηστών και μόνο αν οι εταιρείες βγάλουν στη δημοσιότητα τους εν λόγω χάρτες που λέμε παραπάνω. Πάντως η Cosmote έκανε ένα σημαντικό βήμα και παρουσίασε αυτούς τους χάρτες που ζητάμε.

Νέο γρήγορο 4G δίκτυο από την Cosmote (update 30/1)

Η Cosmote παρουσιάζει το νέο 4G δίκτυο, θα έχετε δει να το διαφημίζουν, τώρα μπορείτε και να το δοκιμάσετε.

Για αρχή όσοι έχουν iPhone 5 και iOS 6.1 θα μπορούν να συνδεθούν στις γρήγορες ταχύτητες του δικτύου της Cosmote.

Συγκεκριμένα αναφέρει η εταιρεία:

Μέχρι τις 31/03/2013 όλοι οι υφιστάμενοι και νέοι συνδρομητές Cosmote Συμβολαίου, Καρτοκινητής και ΚαρτοΣυμβολαίου που έχουν πρόγραμμα με ενσωματωμένο όγκο δεδομένων ή έχουν ενεργοποιημένη στη σύνδεσή τους μια πρόσθετη υπηρεσία δεδομένων, θα μπορούν να ζήσουν την εμπειρία των ταχυτήτων 4G και στο κινητό τους.

Από την 01/04/2013 η παροχή υπηρεσιών δεδομένων μέσω του δικτύου 4G για νέους και υφιστάμενους συνδρομητές θα πραγματοποιείται μέσω συγκεκριμένων οικονομικών προγραμμάτων Συμβολαίου και πρόσθετων υπηρεσιών δεδομένων για συνδρομητές Συμβολαίου, ΚαρτοΣυμβολαίου και Καρτοκινητής.

Το μόνο που χρειάζονται οι συνδρομητές εκτός από μια συσκευή που να υποστηρίζει την πρόσβαση σε δίκτυο 4ης γενιάς (4G), είναι να ζητήσουν, χωρίς κόστος, με αίτημά τους στα σημεία πώλησης του δικτύου και μέσω της Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας, την παροχή υπηρεσιών μέσω του δικτύου.

Μεγάλη κάλυψη του 4G της Cosmote σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (με χάρτες)

Η Cosmote αναφέρει ότι το νέο 4G δίκτυο έχει μεγάλη κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όχι όμως το λέει αλλά αυτή τη φορά δημοσιεύει και τους σχετικούς χάρτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο χάρτης κάλυψης για την Αθήνα:

4G-athina

Ο χάρτης κάλυψης για τη Θεσσαλονίκη:

4G-thessaloniki

Θα φτιάξουν δίκτυο με Wi-Fi hotspots;

Ένα άλλο πράγμα για το οποίο ρωτήσαμε είναι γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Wi-Fi hotspots από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επί πληρωμή.

Στη Μαδρίτη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, όπου σταθείς κι ανοίξεις το Wi-Fi του κινητού σου, πιάνεις δίκτυο από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, πληρώνεις και μπαίνεις.

Προτείναμε στην Wind να φτιάξει ένα δίκτυο με Wi-Fi σε όλη την Αθήνα και να το προσφέρει δωρεάν στους συνδρομητές της.

Δεν ξέρω πόσο ο ενθουσιασμός είναι αληθινός κι αν θα το κάνει η Wind ή κάποιος άλλος, ξέρω όμως ότι δεν είναι παρθένα η ιδέα, το κάνουν ήδη σε όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κι εμείς τέτοιες υπηρεσίες θέλουμε. Κι ελπίζουμε οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών με τις επενδύσεις που θα κάνουν να μας τις παρέχουν.

Τελικά ποιο είναι το καλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα; Τι πιστεύετε;

14 Comments

 1. ΤΖΑΝΝΟΣ ΤΖ. says:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ SITE ΣΑΣ.ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΚΡΥΓΟΡΩ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ.ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟ INTERNET USB STICK, ΤΗΣ WIND TA TΕΛΕΥΤΑΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ COSMOTE KAI VODAFONE.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΕΝΑ STICK ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΠΩΣ ΠΧ Η ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ?ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ?(ΤΟ ΕΧΩ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 1 ΜΕΤΡΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΠΙ 24ΩΡΟΥ).EINAI ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ WI-FI ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ?(ΤΟΝ ΤΕΛEYΤΑΙΟ ΜΗΝΑ ΕΧΩ ΟΤΕ INTERNET).ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΑΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ.

  • TECHinsider says:

   γεια σας!

   Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, γενικά στο θέμα της ακτινοβολίας των κινητών ακόμα ψαχνόμαστε για τις συνέπειες στην υγεία. Εγώ δεν λέω ότι δεν κάνουν κακό αλλά υπάρχουν ακόμα και σήμερα πανεπιστήμια που δηλώνουν ότι δεν έχουν αποδειχθεί οι βλαβερές συνέπειες του κινητού.

   Προσωπικά πιστεύω ότι η υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία δεν κάνει καλό.
   Προσωπικά αποφεύγω τη χρήση του κινητού για ομιλία, χρησιμοποιώ hands free και όχι bluetooth και έχω πετάξει το ασύρματο στο σπίτι όπου χρησιμοποιώ μόνο σταθερά τηλέφωνα.

   Όσο για υπολογιστή, το καλώδιο είναι κι εκεί καλύτερο αλλά επειδή smartphones και tablets δεν παίζουν με καλώδια, έχω Wi-Fi ανοιχτό 24/7.

   Το πιο ασφαλές είναι το καλώδιο. Στα σίγουρα. Τράβα ένα καλώδιο από τη πρίζα εκεί που κάθεσαι και σύνδεσέ το. Θα έχεις καλύτερη ταχύτητα στο ίντερνετ και δεν υπάρχει πρόβλημα με την υγεία.

   Η Βρετανική Υπηρεσία Υγείας έγραψε σε αναφορά της το 2007 ότι όταν κάθεσαι σε ένα wi-fi hotspot για ένα χρόνο παίρνεις την ίδια ακτινοβολία με ένα 20 λεπτο τηλεφώνημα στο κινητό.

   Επίσης η ένταση της ακτινοβολίας του wi-fi είναι 100,000 φορές μικρότερη από το φούρνο μικροκυμάτων που έχουμε σπίτια μας.

   Οπότε πρακτικά στο ερώτημά σου λέω ότι το Wi-Fi είναι καλύτερο από το 3G. Πολύ καλύτερο. Αλλά δεν παύει να αποτελεί ακτινοβολία. Το καλώδιο δεν το συναγωνίζεται κανείς.

   Από την άλλη βέβαια πόσα Wi-Fi δίκτυα πιάνεις στην πολυκατοικία σου; Ακόμα κι αν δεν έχεις εσύ, έχουν οι άλλοι.

   Οπότε επειδή υπάρχει και η χρηστικότητα, μπορείς να κρατήσεις το Wi-Fi, να το τοποθετήσεις μακριά από το υπνοδωμάτιο και να το σβήνεις όταν δεν το χρησιμοποιείς (έχει διακόπτη on/off και όταν το ανοίξεις σε 10 δευτερόλεπτα έχει συνδεθεί οπότε δεν έχεις πρόβλημα).

 2. σκεπτικος says:

  πληρωμενο αρθρο ;;;

  • TECHinsider says:

   πληρωμένο σχόλιο;

   Ποια εταιρεία θα έδινε λεφτά για να της γράψουν:

   “Οι εταιρείες δεν ιεραρχούνται με το “ποια είναι η καλύτερη” αλλά με το “ποια είναι λιγότερο χειρότερη”.” […]

   “Οι εταιρείες όμως αποφεύγουν να δημοσιεύσουν τα στοιχεία με την πρόφαση του ανταγωνισμού. Λες και στις ΗΠΑ όπου υπάρχουν τέτοιοι χάρτες ή τέτοιοι δεν υπάρχει ανταγωνισμός.”

   Τώρα για τα υπόλοιπα, μια ανεξάρτητη μέτρηση είναι από τη Wind, την αντιμετωπίζουμε όπως της αξίζει. Μας κάλεσαν μας την έδειξαν, οκ. Οι άλλες 2 εταιρείες δεν έχουν κάνει κάτι παρόμοιο τελευταία. Από την Cosmote μας έβρισαν αλλά ακόμα περιμένουμε τα στοιχεία που μας υποσχέθηκαν.

   Σε κάθε περίπτωση όποιος θίγεται να βγάλει τους χάρτες κάλυψης στη δημοσιότητα όπως τους έχουν στις ΗΠΑ. Έτσι θα τελειώσει για πάντα αυτ΄οτο παραμύθι. Τα άλλα όλα είναι για να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας με επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια σαν και το δικό σου.

 3. cmvrgr cmvrgr says:

  Τι να πω μυαλό δεν θα βάλει η wind. Στην επαρχία η κάλυψη 3g
  kαι ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης που βρίσκομαι για εργασία τους τελευταίους
  μήνες είναι για τα πανηγύρια (στην αρχή μέσα στις πόλεις έπαιζε πολύ καλά έως
  3.5mbps αλλά τις τελευταίες 20 ημέρες τα έχει παίξει τελείως – έξω από
  τις πόλεις έτσι και αλλιώς μόνο 2g παίζει). Όταν θα γυρίσω πίσω δεν θα έχω
  θέμα αλλά την προκειμένη στιγμή φοβερό έχω θέμα.

  Έχω το 30αρι τους αλλά τι να το κάνω αν παίζει σωστά μόνο
  στην πρωτεύουσα και την συμπρωτεύουσα. Εάν την κάνω δεν θα ξανά ασχοληθώ μαζί τους.

  Αλήθεια τα άλλα δίκτυα τι λένε στην επαρχία ;

  • TECHinsider says:

   Στην επαρχία δυστυχώς τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

   Στην Ερέτρια να πας, 30 λεπτά από την Αθήνα και το 3G είναι σπάνιο είδος…

   Δεν ξέρουμε ποια εταιρεία έχει καλύτερο σήμα στη Θράκη καθώς οι εταιρείες δεν έχουν δημοσιεύσει αναλυτικούς χάρτες με την κάλυψη και την ισχύ του δικτύου οπότε πάμε αναγκαστικά πειραματικά. Όχι μόνο στην επαρχία αλλά και μέσα στην Αθήνα. Πχ. εμάς στα γραφεία μας πιάνει η μια εταιρεία μόνο. Σκατά.

   Οπότε ρωτάς τους γείτονες, δοκιμάζεις κάρτες σε διάφορα σημεία (αφού έχεις κι από τις 3) και βγάζεις συμπέρασμα. Πάντως θα πρέπει κάποια στιγμή να συντονιστούμε εμείς οι χρήστες και μέσω εφαρμογής να κάνουμε μόνοι μας ένα χάρτη και να δείχνουμε το σήμα σε διάφορα σημεία. Μόνο έτσι θα τους ζορίσουμε να κάνουν κι άλλες επενδύσεις.

   Βέβαια το θέμα είναι σύνθετο και δεν φταίνε πάντα οι εταιρείες, είναι γνωστές οι ιστορίες με κατοίκους που βγάζουν κεραίες και μετά γκρινιάζουν για το σήμα αλλά και την αυστηρή πολιτική στην τοποθέτηση κεραιών. Ή θα έχουμε κεραίες ή σήμα :-)

   • cmvrgr says:

    H Cosmote σκίζει στην Θράκη. Παντού 3g….. Ακύρωσα το συμβόλαιο μου από την wind και πάω cosmote. Θα με ζορίσει το θέμα με τα δωρεάν 30gb αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

    • TECHinsider says:

     καλά έκανες, άλλωστε τι να τα κάνεις τα GB όταν δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις!

     Χαίρομαι που οι εταιρείες επενδύουν και στην περιφέρεια για να έχουμε 3G.

 4. Δήμητρα says:

  Έχω κάρτες και των τριων εταιριών.
  Στις περισσότερες περιοχές, η Cosmote εχει το χειρότερο σήμα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιοχές μέσα στη Θεσσαλονίκη, που απλά δε μπορείς να μιλήσεις!! Για 3G ούτε λόγος βέβαια!

  • TECHinsider says:

   είναι ανάλογα την περιοχή… καλό θα ήταν να καλέσεις την εταιρεία και να τους πεις που δεν πιάνει μπας και το ρυθμίσουν.

 5. Leza says:

  Συγχαρητήρια για την προσέγγιση, στο συγκεκριμένο θέμα τουλάχιστον. (Αυτό διάβασα)
  Η απορία μου είναι η εξής. Δεν υπάρχει ή δεν μπορεί να φτιαχτεί application για iPhone ή Android, το οποίο να επιτρέπει την μέτρηση του σήματος των διαφόρων δικτύων κινητής τηλεφωνίας , manually. Δηλαδή, βρίσκομαι σε ένα σημείο και δεν έχω καλό σήμα με τον πάροχο μου, ανοίγω το app και τσεκάρει τι σήμα έχουν στο ίδιο σημείο τα άλλα δίκτυα.

  Ευχαριστώ

  • TECHinsider says:

   πολύ καλή ιδέα! μακάρι να γινόταν κάτι τέτοιο! μόνο ανεξάρτητες προσπάθειες μπορούν να το οργανώσουν κάτι τέτοιο φαντάζομαι. Όσο περνάει ο καιρός όμως οι εταιρείες θα βελτιώνονται και πιστεύω θα έχουμε όλο και καλύτερο σήμα παντού. Το παιχνίδι πλέον είναι στο LTE και 4G σήμα και όχι στο απλό, οπότε ένα καλό απλό σήμα θα έχουμε παντού.

 6. Panagiotakis says:

  Για επαρχεια ποιο απο τα 3 δυκτια προτεινετε ?

  • TECHinsider says:

   ανάλογα την περιοχή, μακάρι να υπήρχε μια εταιρεία να μπορέσουμε να την προτείνουμε, ρωτήστε κάποιον που μένει κοντά σας ποια εταιρεία έχει κι αν έχει καλό σήμα.

Leave a Reply