Πήρα καινούργια τηλεόραση, πως να ρυθμίσω τα χρώματα για τέλεια εικόνα

Μια ολοκαίνουργια τηλεόραση θέλει ρύθμιση. Τα tips για την καλύτερη εικόνα!

Ο Alex8 ρώτησε, ο TECHinsider απαντάει:

Πήρα την smart tv samsung6710 και δεν μπορώ να ρυθμίσω την εικόνα. Δεν βρίσκω τα σωστά χρώματα και δεν μου δείχνει τόσο καθαρά εικόνα. Μπορείτε να μου πείτε τις σωστές ρυθμίσεις; Ευχαριστώ!

Λοιπόν αρχικά να σου πω ότι πήρες μια εκπληκτική τηλεόραση που όμως για να έχει τη φοβερή απόδοση που υπόσχεται πρέπει να της παρέχεις και το αντίστοιχο υλικό και να προσέξεις μερικά πραγματάκια.

color-tv-rithmiseis

Για να απολαύσεις πραγματικά την ποιότητα της τηλεόρασης πρέπει να δεις ένα blu-ray, εκεί πραγματικά θα δεις χρώματα και καθαρότητα οθόνης.

Κοινώς η Full HD ποιότητα φαίνεται με μια Full HD ταινία και όχι βλέποντας πχ. Mega.

Βλέποντας τηλεόραση δεν θα έχεις τόσο καλή ποιότητα γιατί αν και τα κανάλια εκπέμπουν πλέον ψηφιακά, τα προγράμματά τους είναι παλαιότερης τεχνολογίας κι έτσι δεν αποδίδονται όπως πρέπει από τις τηλεοράσεις.

Φυσικά εξαίρεση τα Full HD ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ και της Nova που αξίζει να βλέπεις.

Μην ξεχάσεις να συνδέσεις τον αποκωδικοποιητή και όποια άλλη πηγή μέσω HDMI για να έχεις την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας.

Επίσης σημαντικό είναι να τοποθετήσεις την τηλεόρασή σου στο κατάλληλο σημείο.

Για οθόνη 32 ιντσών η κατάλληλη απόσταση για να βλέπεις είναι 1.3 με 3.7 μέτρα. Όχι πιο κοντά, όχι πιο μακριά. Επίσης πρέπει να προσέξεις να είσαι απέναντι από την τηλεόραση και όχι σε μεγάλες γωνίες αριστερά και δεξιά, κάτω ή πάνω.

Παραθέτω εδώ τις αποστάσεις και για τις άλλες τηλεοράσεις για να τις έχουμε:

22″ – 0.9 – 2.5 μέτρα
26″ – 1.0 – 3.0 μέτρα
32″ – 1.3 – 3.7 μέτρα
40″ – 1.6 – 4.6 μέτρα
42″ – 1.7 – 4.8 μέτρα
52″ – 1.8 – 5.2 μέτρα

Τώρα για τα χρώματα, αυτό εξαρτάται και από τα δικά σου γούστα.

Αρχικά επειδή θα έχεις κάνει μαντάρα τις ρυθμίσεις, μπορείς να την επαναφέρεις στην εργοστασιακή ρύθμιση με τον εξής τρόπο:

Πας στο κεντρικό Μενού – υποστήριξη – αυτοδιάγνωση – επαναφορά. Έτσι σβήνεις βέβαια και τα κανάλια.

Πάμε τώρα στη ρύθμιση, οι τηλεοράσεις αυτές έχουν προεγκατεστημένα προφίλ εικόνας, δηλαδή ρυθμίσεις που αλλάζουν τα χρώματα ανάλογα με το τι βλέπεις.

Μπορεί βέβαια στην αρχή να παίζεις αρκετά, μετά θα βαρεθείς και θα το αφήσεις σε ένα προφίλ (standard, movie, dynamic, user κλπ)

Αν δεν μείνεις ευχαριστημένος με τα προφίλ και θέλεις να ψάξεις χειροκίνητα την καλύτερη εικόνα, εδώ παίζει πολύ το προσωπικό σου γούστο, δηλαδή κάποιοι θέλουν έντονα χρώματα, άλλοι πιο μαλακές αποχρώσεις.

Όσο πιο έντονα χρώματα βάζεις, τόσο χάνεις τις λεπτομέρειες στην παλέτα των χρωμάτων. Οπότε προσοχή, μην εντυπωσιάζεσαι από τα έντονα χρώματα.

Παρακάτω μερικές συμβουλές ανά ρύθμιση:

Brightness: ορίζει πόσο μαύρο θα είναι το μαύρο της εικόνας. Αν βάλεις πολύ τότε χάνεις τον πλούτο των χρωμάτων, αν βάλεις λίγο, τότε χάνεις τις λεπτομέρειες. Μπορείς να ρυθμίσεις τη φωτεινότητα αν βάλεις ένα DVD με μια ταινία που έχει μαύρη γραμμή πάνω και κάτω από την οθόνη. Πήγαινε σε μια σκηνή που έχει καλό φωτισμό (στην ταινία) και κάνε τις ρυθμίσεις εκεί βλέποντας τόσο τις μαύρες λωρίδες πάνω και κάτω όσο και τα χρώματα από τη σκηνή. Αν έχει πρόσωπα η σκηνή θα σε βοηθήσει να δεις πότε χάνεις τις λεπτομέρειες, όταν δεν θα βλέπεις το χρώμα των ματιών τους, τότε έχει ορίσει πολύ κάτω τη φωτεινότητα.

Contrast: ορίζει τις λεπτομέρειες σε σχέση με το άσπρο χρώμα που θα μπει στην εικόνα. Αν βάλεις περισσότερο, τότε έχεις μια πιο έντονη εικόνα. Βάλε ένα DVD που έχει αρκετό λευκό αλλά φαίνονται και πολλές λεπτομέρειες στην εικόνα. Πχ. Κάποιος που φοράει άσπρο πουκάμισο. Κάνε τη ρύθμιση της αντίθεσης κοιτώντας το άσπρο αλλά και τις λεπτομέρειες (πχ. τα κουμπιά στο πουκάμισο) έτσι ώστε να βρεις την κατάλληλη ισορροπία.

Color: λέγεται και saturation και ελέγχει τα χρώματα της εικόνας. Αν βάλεις πολύ χρώμα, τότε η εικόνα φαίνεται ψεύτικη και καμένη, αν βάλεις λίγο, τότε είναι σαν να έχουν όλοι αναιμία. Αν το βάλεις στο μηδέν, τότε θα τα δεις ασπρόμαυρα. Για να το ρυθμίσεις, βάλε ένα DVD που δείχνει ένα πρόσωπο σε κοντινό και κοίτα το δέρμα. Αρχικά πήγαινέ το εκεί όπου το πρόσωπο είναι σαν να έχει πάθει έγκαυμα και μετά προσάρμοσέ το προς τα κάτω έτσι ώστε να πετύχεις το κατάλληλο αποτέλεσμα

Sharpness: προσθέτει γωνίες και λεπτομέρειες στα αντικείμενα. Καλό θα ήταν να είναι στο μηδέν εκτός κι αν δεις ότι χάνονται οι άκρες από τα γράμματα.

Color temperature: Σχετίζεται με την προβολή του γκρι χρώματος που είναι η βάση για όλα τα χρώματα της τηλεόρασής σου. Επέλεξε το Warm ή Low για καλύτερο αποτέλεσμα.

Αυτά προς το παρόν, κάνε πειράματα, βάλε κι άλλους να δουν την εικόνα όσο τη ρυθμίζεις και φυσικά για ότι άλλο άφησε ένα σχόλιο παρακάτω.

Συγκρίνουμε τα καλύτερα κινητά
Σύγκριση smartphones με 300€
Σύγκριση smartphones με 200€
Android tips για το κινητό
Facebook tips που δεν ήξερες
Κινητά με χαμηλή ακτινοβολία
Όλα τα dual sim κινητά
Συγκρίνουμε όλα τα iPad
Windows Phone 8 κόλπα