Πως να κρατήσει περισσότερο η μπαταρία του κινητού σας

Ο CITRO ρώτησε, εμείς απαντάμε:

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω τι μπορεί ένα iPhone 3GS να χάνει 12-14% μπαταρία σε κατάσταση αναμονής αλλά ακόμα και σβηστό?! Έχει γίνει restore και set up καινούργιο, έχει αλλαχθεί η μπαταρία και όλα τα apps και οι λειτουργίες που μπορούν να απορροφούν έξτρα ρεύμα είναι κλειστά (push, 3G, υπηρεσίες τοποθεσίας, φωτεινότητα οθόνης), έχω εξαντλήσει όλα τα περιθώρια software. Υπάρχει τεχνικό τμήμα στην Αττική που να μπορεί να κάνει μια τέτοιου είδους διάγνωση; Ευχαριστώ

Ας πάρουμε για αρχή ένα δεδομένο, ότι η αυτονομία του iPhone είναι χάλια όπως και όλων των άλλων smartphones, αν φυσικά τα χρησιμοποιείς για το λόγο που τα αγόρασες, ίντερνετ, apps και games.

Υπάρχουν διάφορα μυστικά για να σώσουμε λίγη από τη μπαταρία αλλά και πάλι πρέπει να κάνουμε θυσίες:

1. Εφαρμογές που κρατάνε την οθόνη ανοιχτή για πολύ ώρα μπορεί να τρώνε αρκετή μπαταρία, τέτοιες εφαρμογές είναι τα παιχνίδια και το λογισμικό πλοήγησης. Καλό είναι να μην τα πολυχρησιμοποιούμε.

2. Πολύ σωστά κλείσατε push email (γιατί αν το έχεις ανοιχτό επικοινωνεί με το server του email και τρώει μπαταρία, υπηρεσίες τοποθεσίας και GPS πρέπει να μένουν κλειστά, να μην χρησιμοποιούμε 3G αλλά 2G και να μειώσουμε την φωτεινότητα της οθόνης και να κλείσουμε το bluetooth και το Wi-Fi όσο δεν τα χρησιμοποιούμε. Επίσης πρέπει να ξεχάσουμε οποιοδήποτε συγχρονισμό και notification, τέλος σε Facebook, Twitter ή Foursquare.

3. Το γεγονός ότι κλείσαμε το 3G δεν σημαίνει ότι κάνουμε απαραίτητα και οικονομία. Πέρα από το είδος του σήματος, παίζει ρόλο και η ποιότητα. Αν δεν πιάνετε καλό σήμα, τότε το κινητό δαπανά περισσότερη ενέργεια για να κατεβάσει δεδομένα ή να κάνει κλήση. Το ίδιο συμβαίνει και με την αυτόματη επιλογή 2G/3G. Αν τύχει και πέσετε σε περιοχή όπου το κινητό πιάνει μία την κεραία 2G και μία την 3G, θα σας αδειάσει το κινητό σε ελάχιστο χρόνο.

4. Φέρσου καλά στη μπαταρία, αυτό σημαίνει φόρτιζέ την όταν έχει φτάσει στο 20% και μια φορά το μήνα άφηνέ την να ξεφορτίζει εντελώς. Κι αυτή είναι μια συμβουλή της ίδιας της Apple. Επίσης ποτέ να μην ξεχνάς να βγάζεις το κινητό από την πρίζα όταν έχει τελειώσει η φόρτιση.

5. Extreme θερμοκρασίες, σκοτώνουν τη συσκευή, είτε με φουλ ζέστη, είτε με κρύο. Ακόμα κι αν έξω έχει νορμάλ καιρό, μπορεί το κινητό, όταν κάνει πολλές διεργασίες να ζεσταίνεται κι αυτό επηρεάζει την υγεία της μπαταρίας.

6. Update, οι τελευταίες εκδόσεις λογισμικού συνήθως κάνουν και καλύτερη διαχείριση της ενέργειας, αυτό όμως όχι πάντα. Αν το κινητό έχει παλαιότερο επεξεργαστή, μπορεί να ζορίζεται περισσότερο και να καίει περισσότερο οπότε η μπαταρία θα τελειώνει πιο γρήγορα.

save-battery

Τώρα συγκεκριμένα για την περίπτωση με το iPhone πρέπει να έχετε στο νου σας ότι το restart ενός κινητού τρώει αρκετή μπαταρία. Όπως και στα laptop, έτσι και στα κινητά όταν φορτίσεις το κινητό ανοιχτό, το κλείσεις και μετά το ανοίξεις το πρωί, η μπαταρία του δεν θα είναι στο 100%.

Πριν προχωρήσετε σε επαφή με τεχνικούς και καταστήματα, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι δεν οφείλεται σε εφαρμογή η κατανάλωση της μπαταρίας κι αυτό γιατί αν υπάρχουν εγκατεστημένες εφαρμογές, κανένας τεχνικός δεν θα μπορέσει να δει ή να παραδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα.

Οπότε πριν απεγκαταστήσετε όλες τις εφαρμογές κατεβάσετε μία εφαρμογή που κάνει monitoring την κατανάλωση της μπαταρίας, υπάρχουν άπειρες εφαρμογές, όπως αυτή για Android ή αυτή για iPhone. Σαν hardware την μπαταρία δεν την βελτιώνουν αλλά τουλάχιστον σου δίνουν πολλές ιδέες για το τι τρώει την μπαταρία σου και πως μπορείς να το διαχειριστείς καλύτερα.

Επίσης μπορείς να κάνεις hard reset και να ξεκινήσεις από την αρχή παρακολουθώντας την μπαταρία, πως καταναλώνεται και αν κρατάει περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση η πραγματική διάρκεια της μπαταρίας απέχει πολύ από την εργοστασιακή που γίνεται σε ιδανικές συνθήκες εργαστηρίου.

Τώρα αν πάλι θέλεις να μιλήσεις με τεχνικούς της Apple, δεν έχεις παρά να απευθυνθείς στους επίσημους αντιπροσώπους, είτε στο Κολωνάκι (iStorm), είτε στο Golden Hall (Golden i) αλλά και πάλι ένα 10% δεν είναι κάτι το οποίο θα μπορέσει ένα τεχνικός να εξετάσει ή να δώσει σημασία. Αλλά δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε…

Σε κάθε περίπτωση από όλη αυτή τη συζήτηση βγάζουμε το συμπέρασμα ότι όλα τα smartphones πάσχουν στο θέμα της μπαταρίας και θα έπρεπε οι εταιρείες να αφιερώσουν χρόνο όχι μόνο στο πως θα αυξηθεί η δύναμη του επεξεργαστή αλλά και πως θα βελτιωθεί η αυτονομία σε φυσιολογικά πλαίσια, δηλαδή 3-4 μέρες χωρίς φόρτιση με κανονική χρήση ίντερνετ και εφαρμογών.

Για όποια άλλη απορία, αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω!

Συγκρίνουμε τα καλύτερα κινητά
Σύγκριση smartphones με 300€
Σύγκριση smartphones με 200€
Android tips για το κινητό
Facebook tips που δεν ήξερες
Κινητά με χαμηλή ακτινοβολία
Όλα τα dual sim κινητά
Συγκρίνουμε όλα τα iPad
Windows Phone 8 κόλπα